Piskóta
Aszalt szilva | 0,34 | kg |
Casino rum | 0,06 | l |
Dió (finom) | 0,07 | kg |
Vaj | 0,12 | kg |
Porcukor | 0,12 | kg |
Egésztojás | 0,12 | kg |
Liszt | 0,14 | kg |
Sütőpor | 0,005 | kg |
Fahéj | 0,005 | kg |
Citromhéj | 0,007 | kg |
Só | 0,003 | kg |
Vanília rúd | 1 | db |
Az aszalt szilvát felkockázzuk, majd egy edénybe vizet forralunk, és mikor forr a víz, belerakjuk a szilvát, és addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul (nem szabad megfőzni). A szilvát leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel. Az egésztojást leengedjük egy edénybe, és belekaparjuk a vanília rúd belsejét. A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot. A vajat a porcukorral habosra keverjük (nagyon habosra), majd hozzá adjuk a tojás keveréket, és addig keverjük (habosítjuk), míg egy nagyon könnyű krémmé nem válik. Ha mindent a megfelelő időben, illetve hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni. A kihabosított alapot ráöntjük a szilvára, majd könnyedén összekeverjük úgy, hogy közben hozzászórjuk az előre összekevert szárazanyagokat. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik.
A kikevert masszából három 0,34 kg-os (nyersen) adagot tudunk kimérni majd 23 cm átmérőjű, és 1 cm magas lapokat kikenni.
Sütés: 210 C-on 10 percig. Ha kisült a piskóta, a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk.
Krémek
Marcipán krém | Csoki krém | |||||
Tej | 0,13 | l | Tej | 0,09 | l | |
Tojássárgája | 0,10 | kg | Tojássárgája | 0,05 | kg | |
Marcipán(1x-es) | 0,10 | kg | Kakaó massza | 0,03 | kg | |
Keserű marcipán | 0,011 | kg | Cukor | 0,06 | kg | |
Cukor | 0,022 | kg |
A marcipán alap elkészítése a következő. A tejet (2/3 részét) a cukorral felforraljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a lereszelt marcipánokat, majd a maradék tejjel (1/3 rész) elkevert tojást. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós, valamint azért, hogy le ne égjen. Főzés után turmixoljuk.
Csoki alapkrém készítése. A tejet (2/3 rész) a cukorral felforraljuk, majd fokozatosan (keverés közben) hozzáadjuk a kakaó masszát és a tejjel (1/3 rész) összekevert tojást. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázni kell, mert könnyen leég! Főzés után turmixoljuk. Lehetőleg a betöltés előtti napon főzzük le.
Szilvapálinkás szirup
Szilvapálinka (eredeti) | 0,03 | l |
Cukorszirup (50%-os) | 0,03 | l |
Betöltéshez szükséges krémek
Marcipán alap | 0,35 | kg | Csoki alap | 0,20 | kg | |
Tejszínhab | 0,13 | kg | Tejszínhab | 0,10 | kg | |
Zselatin (főzött) | 0,03 | kg | Zselatin (főzött) | 0,02 | kg |
Főzött zselatin
Víz | 0,25 | l |
Zselatin | 0,04 | kg |
Betöltési technológia
A kisült lapokat megkenjük a pálinkás sziruppal, majd minden lapra 0,05 kg házi szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk pörkölt finomdióval (laponként 0,02 kg). Egy lemezre rakunk egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas karikát. Azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak. A karikába helyezünk egy megkent piskótát, és a receptben megadott csoki krémet beletöltjük, de nem az összest, mert kell hagyni egy keveset a tetejére (kb. 0,03 kg). Egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a következő megkent piskótát, majd elkenjük a bekevert marcipán krém 3/4 részét. Az elkent krémre rakjuk a harmadik megkent piskótát, majd a maradék marcipán krémet rákenjük, és a félrerakott csoki krémmel megmárványosítjuk a felületét. Hűtőbe rakjuk, kb. 3 óra elteltével szeleteljük (16 szeletes), és tejszínnel, aszalt szilvával, valamint pörkölt stiftelt mandulával díszítjük.
Javaslat a töltéshez. Ne keverjük be előre a krémeket csak akkor és csak azt amit éppen töltünk. Minden alapanyagot be lehet szerezni hazai gyártóktól illetve forgalmazótól.
A tortát a Zila Kávéház cukrászmestere, Mácsai Dániel készítette.